Turkish Journal of Pathology

Türk Patoloji Dergisi

Turkish Journal of Pathology

Turkish Journal of Pathology

2009, Vol 25, Num, 1     (Pages: 053-055)

Soft tissue osteoma: A case report

Peyker TEMİZ 1, Olca BAŞTÜRK 2, Semin AYHAN 1, Gülgün YILMAZ OVALI 3, Güvenir OKÇU 4

1 Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, MANİSA, TÜRKİYE
2 New York University, Department of Pathology, NEW YORK, USA
3 Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyodiagnostik, Anabilim Dalı, MANİSA, TÜRKİYE
4 Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, MANİSA, TÜRKİYE

DOI: 10.5146/tjpath.2009.00962
Viewed: 9967
 - 
Downloaded : 2728

Summary

Soft tissue osteomas are very rare and should be differentiate from other osseous lesions of soft tissue. We present two patients and discuss their clinical, radiologic and histopathological features with literatures.

The first patient was 17-year-old boy, amateur football player. The other was a 43-year-old man had a firm, painless mass at his right knee. Their medical history had both trauma to their knees. Radiologically, heterogenous nodular calcification areas were observed near the proximal metaphysis of their tibias. Hardly lobulated lesions without bone attachment at the ligaments were excised. These lesions were gray-white coloured, well-circumscribed, firm masses. Microscopically, welldefined, lobulated lesions were involved mature lamellar bone trabeculae and enchondral ossification areas at peripherial portion. Both of our patients are survived healty for four years.

Introduction

Yumuşak dokunun kıkırdak ve kemik tümörleri çok nadirdir. Bu grubun malign lezyonları iskelet dışı osteosarkom ve kondrosarkom, benign lezyonları ise osteom, kondrom, osteokondrom ile miyositis ossifikans gibi tümör benzeri oluşumlardır[1-7].

Yumuşak doku osteomları, diğer osseöz ve kartilajinöz lezyonlarla ayırıcı tanı gerektiren, daha çok diz, uyluk, el ve ayaklar ile dirsek eklemi çevresinde ekstraartriküler yerleşen, kemikle ilişkisiz lezyonlardır. Olgularda travma öyküsü önemli bir özelliktir[1-7].

Yumuşak doku osteomlarında klinik, radyolojik ve histopatolojik özellikler bir arada değerlendirilerek ayırıcı tanıya gidilmelidir.

Case Presentation

Olgulardan ilki 17 yaşında, erkek, amatör futbolcudur. Diz medialine aldığı darbeden yaklaşık bir yıl sonra oluşan şişlik nedeniyle opere edilmiş ve sol dizde medial kollateral ligaman yerleşimli, kemikle ilişkisiz, 7.5x4x3.5 cm öçülerde, sert lezyon eksize edilmiştir (Resim 1).

Resim 1: 1. Birinci olguda sol tibia proksimal metafizi komşuluğunda heterojen nodüler kalsifikasyon alanları. 1.2. Medial kollateral ligaman komşuluğunda heterojen özellikte, kemik yoğunluğunda, nodüler komponentleri olan lezyon. 1.3. Sarı-beyaz renkli, kesit yüzü lobüle, sert lezyon.

İkinci olgu 43 yaşında bir erkektir. Mesleği gereği dizine kronik olarak travma almaktadır. İki yıldır, sağ diz altında var olan, sert, ağrısız şişlik yakınmasıyla başvuran hastadan ligamentum patella yerleşimli, kemikten bağımsız, 5 cm çaplı, sert kitle çıkartılmıştır (Resim 2).

Resim 2: 1. İkinci olguda sağ diz tibia metafizine komşu anteriorda heterojen kalsifikasyon alanları. 2.2. Operasyon sırasında kemikten bağımsız lobüle tümöral lezyon. 2.3. Sert, lobüle, sarı-beyaz renkli lezyon.

Her iki lezyonun mikroskopik incelemesinde lobülasyonu belirgin, iyi sınırlı, matür lameller kemik ve özellikle periferde yeni kemik oluşumu (enkondral ossifikasyon) ve kıkırdak alanlarından oluşan lezyonlar izlenmiştir (Resim 3).

Resim 3: 1. Yumuşak doku içerisine yerleşmiş matür kemikten oluşan lezyonda lobülasyon (x100). 3.2. Lezyondaki matür lameller kemik alanları (x200). 3.3. Lezyonun periferinde enkondral kemikleşme alanları (x200).

Discussion

Yumuşak dokunun kıkırdak ve kemik tümörleri çok nadirdir. Bu grubun malign lezyonları iskelet dışı osteosarkom ve kondrosarkom, benign lezyonları ise osteom, kondrom, osteokondrom ve miyositis ossifikans gibi tümör benzeri oluşumlardır[1-7].

Yumuşak doku osteomları, diğer osseöz ve kartilajinöz lezyonlarla ayırıcı tanı gerektiren, daha çok diz, uyluk, el ve ayaklar ile dirsek eklemi çevresinde ekstraartriküler yerleşen, kemikle ilişkisiz lezyonlardır[1-7]. Bundan önce ekstremiteler dışında dil, yumuşak damak, deri ve kalçada da yumuşak doku osteomu bildirilmiştir[1-9]. Olgularımızın her ikisinde de lezyonlar diz bölgesinde ve kemikle ilişkisiz olup birinde medial kollateral ligaman, diğerinde ligamentum patella yerleşimi sözkonusudur.

Yumuşak doku osteomlarının gelişimine yol açan nedenler, henüz kesin olarak bilinmemektedir. Olgularda travma öyküsü, önemli bir özelliktir. Bu tümörlerin travma sonrası kemik oluşturan lezyonlar dizisinin bir ucunda yer aldığı söylenmekte[1-7] ve tümör mü yoksa reaktif gelişmiş bir lezyon mu oldukları tartışılmaktadır[4]. Olgularımızda da lezyonların travma sonrası geliştiği öğrenilmiştir.

Yumuşak doku osteomlarında, matür lameller kemik trabekülleri, bunlar arasındaki kemik iliği ya da miksoid, vasküler ve fibröz bağ dokudan oluştuğu, çevre alanlarda yeni kemik oluşumu ve kıkırdak bulunabileceği bildirilmiştir[1-7]. Bu özellikler lezyonlarımızda da bulunmaktadır.

Yumuşak doku osteomlarında klinik, radyolojik ve histopatolojik özellikler bir arada değerlendirilerek tanıya gidilmelidir. Radyolojik olarak bu lezyonların kemikle ilişkisiz olduğunu saptamak tanıda önemlidir. Bu lezyonlar, miyositis ossifikanstan tipik zonal paternin olmamasıyla, iskelet dışı osteosarkom veya kondrosarkomdan hipersellülarite ve atipi içermemeleriyle[10], sinovial kondromatozisten ekstraartriküler yerleşimleriyle ayrılırlar. Bunlar dışında yumuşak doku sarkomları, fibro-osseöz psödotümör, benign ya da malign mezenkimoma, kalsifiye gut tofüsü, meloreostosis, pilomatriksoma ve tümöral kalsinozis de yumuşak doku osteomlarının ayırıcı tanısına girer[1-4,7].

Tedavide total eksizyon yeterlidir[1-6]. Olgularımızda dört yıldır herhangi bir sorun olmaksızın yaşamlarını sürdürmektedir.

Keywords : Soft tissue, osteoma