Kitle cerrahi operasyonla çıkarılmış ve laboratuvarımıza gönderilmiştir. Makroskobik olarak, serozal yüzden ince bağırsağın birkaç ansını tutmuş, düzgün sınırlı, 10 cm çapta tümöral kitle görülmüştür (Şekil 2). Kitleye kesit yapıldığında, içinden eksuda benzeri bir sıvı ve kısmen parçalanmış gazlı bez (cerrahi kompres) çıkmıştır (Şekil 3). Gazlı bez etrafında kalın fibröz kapsül vardır ve bu fibröz dokunun bağırsakla birleştiği alanlarda kas tabakası kaybolmuştur. Fibröz kapsülün hemen üzerinde mukoza tabakası izlenmiştir.
Sekil 3: Kitle içinden çıkan gazlı bez (Cerrahi kompres).
Hematoksilen-Eozin boyalı kesitlerin mikroskobik incelemesinde, fibrotik kapsülde ve ince bağırsak duvarında dev hücreleri ve pamuk liflerini içeren bir yabancı cisim granülasyon dokusu izlenmiştir (Şekil 4A,B). Tarif edilen granülasyon dokusu bazı alanlarda bağırsak mukozasının hemen altında görülmektedir. Bu bulgularla olgu ‘Gossypiboma' olarak rapor edilmiştir.
Klinik semptomlar olgudan olguya değişiklik gösterir ve gazlı bezin unutulduğu yerle ilişkilidir. Abdominal “gossypiboma”, bizim olgumuzda olduğu gibi, sıklıkla ağrı, distansiyon, konstipasyon, ele gelen kitle gibi şikâyetler ile bulgu verir ancak bunların yanı sıra abse, diyare, kusma, ileus şeklinde de ortaya çıkabilir. Hatta bağırsak duvarını rüptüre edip lümene geçen ve obstrüksiyona neden olan durumlar da rapor edilmiştir[5]. Daha nadiren bir bulgu vermez ve başka bir rahatsızlık araştırılırken insidental olarak bulunur[6].
Patolojik olarak iki tip yabancı cisim reaksiyonu oluşur. Birincisi, “eksudatif tip doku reaksiyonu”dur ve sıklıkla abse oluşumu ile seyreder. Bu tip reaksiyonda semptomlar genellikle postoperatif erken dönemde ortaya çıkar. İkinci tip reaksiyon ise, “aseptik fibrinöz reaksiyon”dur. Adezyon, enkapsülasyon ve yabancı cisim granülasyon dokusu oluşumu ile gider[1]. Bu reaksiyon klinik olarak bizim olgumuzda olduğu gibi yavaş gelişir ve genellikle operasyondan aylar hatta yıllar sonra bulgu verir.
Gossypibomanın radyolojik görüntüsü, gazlı bezin yerine, patolojik olarak oluşturduğu yangısal reaksiyon tipine ve ne kadar süredir vücutta bulunduğuna göre değişir. BT, erken dönemde en efektif ve pratik tanı aracı olarak bildirilmektedir. Postoperatif dönemde karakteristik olarak hiperdens kenarlı ve iyi sınırlıdır. Santral bölgede hava kabarcıkları ve kumaşın oluşturduğu “girdapvari (whirllike)” patern görülür. Ancak daha ileri dönemde, kumaş içindeki hava kabarcıkları rezorbe olduğundan lezyon, diğer solid kitlelerden ayırt edilemeyebilir[3].
Sonuç olarak, “Gossypiboma”, ayırıcı tanı güçlüklerine yol açması, önlenebilir cerrahi bir komplikasyon olması, ciddi mortalite veya morbidite riski taşıması yanı sıra medikolegal bir problem olması nedeniyle de önemli bir antitedir. Daha önceden operasyon öyküsü olan olgularda operasyon bölgesinde şüpheli kitle görüntüsü ve yukarıda belirtilen semptomlar varsa “gossypiboma” olasılığı mutlaka düşünülmelidir.
Böyle olgularda patoloji raporu yazılırken, operasyonu yapan meslektaşımızın başına gelebilecek yasal problemleri düşünmemek mümkün değildir. Ancak patolog olarak, gerek makroskobik ve gerek mikroskobik açıdan gördüğümüzü rapor etmek hem vicdani hem de yasal sorumluluğumuzdur. Olgu bu konudaki farkındalığın artırılması amacıyla sunulmuştur.
1) Yeh CC, Kuo YL, Liu HS, Hsi SC, Kao CC, Chu TW. Gossypiboma
mimicking an ovarian tumor in a young woman with a history of
ovarian teratoma. Taiwan J Obstet Gynecol. 2010;49:225-7.
2) Akbulut S, Arikanoglu Z, Yagmur Y, Basbug M. Gossypibomas
mimicking a splenic hydatid cyst and ileal tumor: A case report
and literature review. J Gastrointest Surg. 2011;15:2101-7.
3) Karabulut N, Herek D, Kiroğlu Y. CT features of intrathoracic
gossypiboma (textiloma). Diagn Interv Radiol. 2011;122-4.
4) Yamamura N, Nakajima K, Takahashi T, Uemura M, Nishitani
A, Souma Y, Nishida T. Intra-abdominal textiloma. A retained
surgical sponge mimicking a gastric gastrointestinal stromal
tumor: Report of a case. Surg Today. 2008;38:552-4.