Resim 1: Dev boyuttaki mesane (solda), üreter ve böbrekler izleniyor.
Megasistis-mikrokolon-intestinal hipoperistalsis sendromunun histopatolojik bulguları üzerine kesin fikir birliği oluşmamış, submukozal ve miyenterik pleksuslarda gangliyon hücre sayısının normal, artmış ya da azalmış olduğunu savunan görüşler bildirilmiştir[1,6,7]. Düz kas hücrelerinde vakuoler dejenerasyon ve aşırı glikojen birikimi kaydedilmiştir[1,8]. Elektron mikroskopi ve immünhistokimya ile düz kas aktininin, kasılma işlevi ve hücre iskeletinde görevli proteinlerin azaldığı gösterilmiştir[6,9]. Megasistis-mikrokolon-intestinal hipoperistalsis sendromunda Cajal’ın interstisyel hücrelerinin mesane duvarında normal kontrollere kıyasla azaldığı veya bulunmadığı ve pacemaker görevi gören bu hücrelerin yokluğunda hipoperistalsis ve hipotoni oluşabileceği ileri sürülmüştür[2]. Mesane duvarında çok sayıda sinir trunkusu ve elastozis olabileceği bildirilmiştir[7]. Otonom sinirlerde immatürite veya işlev bozukluğu, aksonal distrofi ve barsak peptidlerinde dengesizlikler literatürde öne sürülmüş diğer patofizyolojik açıklamalardır[10]. Megasistis-mikrokolon- intestinal hipoperistalsis sendromu ile PBS’nin örtüşen bulguları bağlamında iki sendromun ortak bir patogenez gösterebileceği öngörülmüştür[6,11]. Mesane genişlemesi ikisinde ortaktır, ancak karın duvarı gevşekliği ve hidronefroz MMİHS’de beklenmez[6]. İki sendromdada kas lifleri arasında fibrositler ve kollajende artış saptanmıştır[6,8].
Olgumuzda mesane ya da barsak duvarında sinir iletimini ilgilendirebilecek bir morfolojik bozukluk veya düz kas hücrelerinde ışık mikroskopisi ile patolojik bir değişiklik saptanmamıştır. Olgumuzdaki duvar elemanlarının nicel veya nitel yönden normal sınırlarda olması, kaynaklarda barsak duvarında erken dönemde artmış veya normal sayıda gangliyon hücrelerinin görülebileceği, ancak ilerleyen dönemde barsakta genişlemeye bağlı olarak bu hücrelerin sayıca azalabileceği savı ile uyuşmaktadır[7]. Megasistis-mikrokolon-intestinal hipoperistalsis sendromunda ana tanısal bulgular radyolojik veya makroskopik olarak anatomik inceleme ile elde edilmektedir. Hastaların çoğunda prognoz çok kötü olup ölüm ilk 6 ayda gerçekleşmektedir[10]. Sonuç olarak karında ileri derecede şişliği bulunan olgular usulüne uygun olarak tam otopsi yapılarak incelenmeli, organlar bütünlüğü bozulmadan değerlendirilmeli ve MMİHS gibi nadir, ancak kalıtsal temeli bulunan bir sendrom atlanmamalıdır.
1) White SM, Chamberlain P, Hitchcock R, Sullivan PB, Boyd PA. Megacystis-microcolon-intestinal hypoperistalsis syndrome: the difficulties with antenatal diagnosis. Case report and review of the literature. Prenat Diagn 2000;20:697-700.
2) Piotrowska AP, Rolle U, Solari V, Puri P. Interstitial cells of Cajal in the human normal urinary bladder and in the bladder of patients with megacystis-microcolon intestinal hypoperistalsis syndrome. BJU Int 2004;94:143-146.
3) Berdon WE, Baker DH, Blanc WA, Gay B, Santulli TV, Donovan C. Megacystis-microcolon-intestinal hypoperistalsis syndrome: a new cause of intestinal obstruction in the newborn. Report of radiologic findings in five newborn girls. Am J Roentgenol 976;126:957-964.
4) Anneren G, Meurling S, Olsen L. Megacystis-microcolon- intestinal hypoperistalsis syndrome (MMIHS), and autosomal recessive disorder: clinical reports and review of the literature. Am J Med Genet 1991;41:251-254.
5) Winter RM, Knowles SAS. Megacystis-microcolonintestinal hypoperistalsis syndrome: confirmation of autosomal recessive inheritance. J Med Genet 1986;23:360-362.
6) Levin TL, Soghier L, Blitman NM, Vega-Rich C, Nafday S. Megacystis-microcolon-intestinal hypoperistalsis and prune belly: overlapping syndromes. Pediatr Radiol 2004; 34: 995-998.
7) Young LW, Yunis EJ, Girdany BR, Sieber WK. Megacystis- microcolon-intestinal hypoperistalsis syndrome: additional clinical, radiologic, surgical, and histopathologic aspects. AJR Am J Roentgenol 1981;137:749-755.
8) Puri P, Lake BD, Gorman F, O\'Donnell B, Nixon HH. Megacystis-microcolon-intestinal hypoperistalsis syndrome: a visceral myopathy. J Pediatr Surg 1983;18:64-69.
9) Piotrowska AP, Rolle U, Chertin B, De Caluwe D, Bianchi A, Puri P. Alterations in smooth muscle contractile and cytoskeleton proteins and interstitial cells of Cajal in megacystis microcolon intestinal hypoperistalsis syndrome. J Pediatr Surg 2003;38:749-755.